5 dingen die kinderen moeten weten voordat ouders gaan scheiden

Ouders gaan scheiden

Het onderwerp echtscheiding behoeft niet veel introductie, omdat het tegenwoordig heel gewoon wordt en mensen er vertrouwd mee raken. Echtscheiding verwijst meestal naar het einde van een verknoeid of pijnlijk huwelijk door een juridische procedure. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt deze kwestie steeds gebruikelijker in de samenleving. De meeste mensen hebben deze kwestie aan den lijve ondervonden, als partner of kinderen, of doordat zij iemand kennen die het als echtgenoot of als kind heeft meegemaakt. En hoe gewoon deze kwestie ook lijkt te zijn, zij brengt veel problemen met zich mee en creëert dilemma’s zowel lichamelijk als geestelijk in gezinnen en kinderen.

Wanneer sommige ouders gaan scheiden, is het evenzeer noodzakelijk dat zij nadenken over de lichamelijke en geestelijke gezondheid van hun kinderen, omdat het hen op verschillende manieren kan beïnvloeden. Vóór de scheiding moeten zij deze kwestie uitvoerig met hun kinderen bespreken en ervoor zorgen dat zij een geschikt moment kiezen waarop zij beiden samen zijn, zodat kan worden aangetoond dat zij de beslissing samen hebben genomen. Bovendien moeten zij een tijdstip kiezen waarop de kinderen ontspannen kunnen praten en vragen kunnen stellen, want de kinderen moeten goed op de hoogte zijn van de omstandigheden van wat er gaat gebeuren en wanneer het gaat gebeuren. Ook moeten zij proberen wat aardiger met kinderen om te gaan als zij gaan scheiden, bijvoorbeeld door een hond of kat voor de kinderen mee te nemen, een hondenhok te kopen, dat op het gazon te zetten en kinderen tijd met een huisdier te laten doorbrengen, zodat zij niet te veel over deze zaak zullen nadenken. Omdat het hun geestelijke gezondheid en hun ouderschap kan beïnvloeden, moeten zij er zorg voor dragen.

Er zijn een aantal wetten van echtscheiding, maar voordat dat de rechtbank vereist een wettelijke reden voor de echtscheiding. Sommige van de redenen waarom echtscheiding plaatsvindt zijn meestal vanwege een gebrek aan communicatie en toewijding, financiële problemen, gebrek aan intimiteit, mishandeling en gewelddadig gedrag en ga zo maar door.

Hier zijn een paar dingen die kinderen moeten weten voordat ouders gaan scheiden of een paar dingen die ouders aan hun kinderen kunnen uitleggen voordat ze gaan scheiden:

1. Kinderen moeten de reden van de echtscheiding kennen:

Het eerste en belangrijkste punt is dat kinderen goed op de hoogte moeten zijn van de reden van echtscheiding. Zij moeten weten dat zij er niet verantwoordelijk voor zijn en dat hun ouders hun uiterste best hebben gedaan om de relatie in stand te houden, maar dat zij niet in staat zijn om bij elkaar te blijven en dat uit elkaar gaan de enige optie is. Zij moeten weten dat zij niet verantwoordelijk zijn; anders zullen zij zich onnodig schuldig en in verlegenheid gebracht voelen over de scheiding van hun ouders, wat hun gezondheid op verschillende manieren zal beïnvloeden. Ouders moeten hun kinderen dus heel duidelijk maken dat zij de scheiding niet hebben veroorzaakt.

2. Echtscheiding is niet tussen ouder en kind:

Het tweede belangrijke dat kinderen moeten weten over echtscheiding is dat ouders niet scheiden van hun kinderen. Ouders moeten hun kinderen duidelijk maken dat een scheiding of echtscheiding iets is voor volwassenen en niet tussen ouders en hun kinderen. Want soms denken kinderen van wie de ouders gaan scheiden, dat hun ouders hen in de steek zullen laten en dat de relatie met hun ouders na de scheiding zal eindigen, maar dat is niet waar. Bovendien moeten ouders hun kinderen bewust maken, zodat ze deze negatieve gedachten niet ontwikkelen.  En ze moeten ook weten dat zelfs als hun ouders in aparte huizen wonen, zij nog steeds hun ouders zullen zijn en van hen zullen houden zoals ze altijd hebben gedaan.

3. Verandering in de dagelijkse routine:

Het derde belangrijke ding dat ouders hun kinderen moeten vertellen en, om hen er doorheen te helpen, is dat kinderen hun dagelijkse routine niet verwarren met echtscheiding. Anders zal dit andere aspecten van hun leven beïnvloeden. Ze moeten weten dat, zelfs als ze van huis moesten veranderen, ze ook hun school-, diner- en andere routines moeten behouden.

4. Emotionele steun:

Het vierde belangrijke ding dat kinderen moeten weten voordat hun ouders gaan scheiden, is dat hun ouders altijd van hen zullen houden en er altijd voor hen zullen zijn, wat de omstandigheden ook zijn. Want meestal zijn ouders zo betrokken bij de echtscheidingskwestie dat ze de lichamelijke en geestelijke gezondheid van hun kinderen vergeten. Kinderen moeten goed beseffen dat zelfs als de ouders gescheiden zijn, hun liefde en zorg voor hun kinderen niet zal veranderen. En het is oké voor hen om van allebei hun ouders te houden. Want op het moment van de scheiding worden kinderen vaak gevoeliger, en hebben ze de aandacht van hun ouders meer dan ooit nodig. En ze moeten weten dat met de tijd alles beter zal worden.

5. Voogdij over het kind:

De vijfde stap is voldoende voor zowel ouders als kinderen. Voor en na een scheiding willen beide ouders het voogdijschap over hun kinderen of proberen dat te krijgen, wat niet de juiste manier is. Als de kinderen jong en verstandig genoeg zijn, moeten zij ook op de hoogte zijn van de regels en wetten na de scheiding. En zij moeten de bevoegdheid krijgen om met beide ouders in contact te blijven, ook na de scheiding. Kinderen moeten deze details vóór de scheiding kennen. Zo kunnen zij niet ontmoedigd raken omdat zij van beide ouders evenveel houden en het is moeilijk voor hen om de ene ouder boven de andere te verkiezen.

Angstige Co-ouder? 5 tips om met je angst om te gaan

Angstige co-ouder

Het gezin is een van de essentiële onderdelen van je leven en de enige bron van motivatie. Door interpersoonlijke conflicten kan het nodig zijn om de banden met je partner te verbreken en verder te gaan. Maar de co-ouderschap verantwoordelijkheden kunnen een hindernis vormen op het pad van verder gaan en het beter doen. Terwijl u uw kind een goede opvoeding en de grootst mogelijke zorg verschuldigd bent, kan het dragen van een interactie met uw ex aanvoelen als een nachtmerrie. Met de juiste tips en passende maatregelen kun je de angst overwinnen die het af en toe praten met je ex met zich meebrengt.

Hier zijn de tips voor het omgaan met uw angst tijdens het co-ouderschap en de zorg voor uw kind.

1.  Identificeer uw prikkels

Een van de belangrijkste oorzaken van angst is de veelvuldige prikkels waarmee je wordt geconfronteerd na een ontmoeting met je ex-partner. Het kan van alles zijn, variërend van een gebeurtenis of een situatie, waardoor je impulsief reageert. Ook het identificeren van de mogelijke prikkels kan de naweeën minimaliseren en je angst verlichten. Daag je gedachten uit en probeer het gevoel te overwinnen om de angstige gedachten te verslaan. Op het moment dat u uw hart voelt tekeergaan, doe dan ademhalingsoefeningen om uw zenuwen te kalmeren. Dergelijke maatregelen kunnen u helpen de prikkels aan te pakken zonder toe te geven aan de negatieve gedachten.

Na verloop van tijd zal uw geest waarschijnlijk niet meer reageren op de prikkels en de paniekaanvallen beteugelen. Als communicatie met je ex voor een lange tijd leed veroorzaakt, kun je de broodnodige grenzen stellen.

2.  Breek het gesprek zo snel mogelijk af

De eerste dagen van je scheiding kunnen behoorlijk kwetsbaar en uitdagend zijn. In deze periode moet je de communicatie op verschillende manieren minimaliseren om verder te kunnen. Co-ouderschap staat je niet toe om de banden volledig te verbreken en helemaal te stoppen met praten. Maar je kunt het bij korte gesprekjes houden en de zaken bespreken zonder van het gespreksonderwerp af te wijken. Probeer je emoties onder controle te houden en een stapje terug te doen voordat je toegeeft aan de hitte van het moment. U kunt ook andere manieren van communicatie proberen, zoals e-mails of sms’jes. Het geeft u voldoende tijd om na te denken, te verwerken en op de juiste manier te reageren.

Zulke kleine maatregelen kunnen u helpen de angst aan te pakken en met de prikkels om te gaan. Bovendien vermindert het de kans dat je kind dingen hoort die het nu nog niet mag horen. Zorg ervoor dat je de communicatie beperkt en je aan de vastgestelde grenzen houdt om angst te voorkomen. Als de angst je leven overneemt, kun je je toevlucht nemen tot de rode Maleisische kratom om de stemming te verheffen.

3.  Wees flexibel

Co-ouderschap zit vol met onverwachte plannen en nooit eindigende compromissen tussen jou en je partner. Je moet flexibel blijven voor veranderingen in plannen en onvoorziene vertragingen. Probeer ook de tijdstippen met je ex-partner op een effectieve manier te regelen. Terwijl uw ex met Nieuwjaar bij de baby kan blijven, kunt u uw kind houden voor het kerstdiner. Dergelijke compromissen helpen het co-ouderschap in goede banen te leiden en zorgen ervoor dat u voldoende tijd met uw kind kunt doorbrengen. En niet te vergeten, het kan helpen om de financiële en emotionele behoeften van je kind te beheren.

Verwacht altijd het onverwachte en haal het meeste uit de weinige tijd die u met uw baby krijgt. Preek om de beste manieren te vinden die helpen bij het vormen van de toekomst van uw kind en zorgen voor een evenwichtige opvoeding.

4.  Zoek professionele begeleiding

Echtscheiding en co-ouderschap kunnen uitputtend zijn voor zowel je lichaam als je geest. Daardoor kun je vaker dan voorheen last krijgen van angst en een burn-out. Mocht de situatie uit de hand lopen, aarzel dan niet om professionele psychiatrische hulp te zoeken. Je kunt een huwelijkscoach raadplegen om je problemen te bespreken en je hart te luchten. Probeer kalm en rustig te blijven, zowel tegenover je kind als tegenover je ex-partner. In plaats daarvan kunt u uw hart luchten met de psycholoog en de nodige steun zoeken.

Uw huwelijkscoach zal u begeleiden in het hele proces en u helpen om de prikkels weg te nemen. Op die manier kunt u de controle nemen over uw persoonlijke leven en de verantwoordelijkheden als co-ouder. Vergeet niet om een dag vrij te vragen van de taken als de last te veel wordt om te verwerken.

5.  Probeer rekening te houden met het perspectief van je kind

Het verbreken van de relatie kan aanvoelen als een groot trauma en een gevoel van haat oproepen jegens je ex-partner. Maar je moet proberen de negatieve gevoelens los te laten en de situatie vanuit het perspectief van je kind te bekijken. Voor een gezonde opvoeding is de steun van beide ouders in alle opzichten nodig. Je kind heeft je ex dus net zo hard nodig als jijzelf in het opgroeiproces. Empathie tonen aan je kind kan een goede manier zijn om de negatieve gevoelens tegenover je ex te overwinnen. Ook kan het de prikkels verlichten en je helpen een verantwoordelijke co-ouder voor je kleintje te zijn.

Slotgedachten

Angst en stress zijn onvermijdelijk tijdens de co-ouderschap dagen als gevolg van de communicatie met uw ex-partner. Maar je kunt de prikkels verlichten en de verantwoordelijkheid beheren met eenvoudige tips en trucs. Probeer de situaties of discussies te identificeren die de angstaanvallen prikkelen. Ook kun je grenzen stellen en een paar manieren van communiceren bepalen om onnodige ruzies te voorkomen. Misschien wilt u professionele hulp zoeken en flexibel zijn met uw schema. Bekijk de situatie vanuit het perspectief van je kind en realiseer je dat het kind beide ouders nodig heeft tijdens de groeifase. Zulke maatregelen en realisaties kunnen je helpen om het co-ouderschap als een volwassen ouder aan te pakken.

Scheiden met kinderen: Scheiden met kinderen: Niet één maat voor alles

Echtscheiding met kinderen

Echtscheiding is ontegenzeggelijk moeilijk, maar wanneer er kinderen bij betrokken zijn wordt het oneindig veel complexer en stressvoller. Wanneer u kinderen heeft, zult u nog vele jaren na de echtscheiding met uw ex-echtgenoot moeten communiceren. Hoewel elke echtscheiding anders is, is het belangrijk om in het algemeen te weten wat u kunt verwachten bij een echtscheiding met kinderen. 

Scheiding en echtscheiding kunnen voor alle betrokkenen veel onbegonnen werk met zich meebrengen. Door van tevoren informatie in te winnen, kunt u de pijn in ieder geval enigszins verzachten. Hier zijn enkele dingen om te overwegen wanneer u deze weg inslaat.

Het nieuws brengen

Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden is geen gemakkelijke taak. De beste manier om het nieuws van uw scheiding aan uw kinderen te vertellen is door eerlijk en direct te zijn. 

Als u eenmaal besloten heeft om te gaan scheiden, moeten uw kinderen de eersten zijn die het weten. Hoezeer u familie en vrienden ook vertrouwt, u wilt niet het risico lopen dat uw kinderen het nieuws van uw scheiding van iemand anders dan van u te weten komen.

Maak een tijd vrij waarop u met uw kinderen kunt gaan zitten zonder afleiding en op een plek waar uw kinderen zich het prettigst voelen. Het lijkt misschien een goed idee om dit nieuws te delen wanneer uw kinderen genieten van een leuke gebeurtenis of tijdens een vakantie om hen af te leiden, maar dit is niet het geval. U wilt niet dat ze die gebeurtenissen associëren met het trauma van uw scheiding.

Houd het eenvoudig. Het is niet nodig om op alle lelijke details in te gaan. Het belangrijkste om over te brengen is dat deze beslissing geen invloed zal hebben op hoeveel u van uw kinderen houdt en voor ze zorgt. Zij moeten weten wat er anders zal worden in hun leven en wat hetzelfde zal blijven. 

Horen dat je ouders niet langer onder hetzelfde dak zullen wonen, is een traumatische en levensveranderende ervaring voor kinderen. Het is belangrijk dat je hen verzekert dat je van hen houdt, wat er ook gebeurt.  Bespreek alles van tevoren met de andere ouder, zodat je goed geïnformeerd bent en een plan hebt als het tijd is om het je kinderen te vertellen.

Het proces

Als u eenmaal heeft besloten om van uw echtgenoot of echtgenote te scheiden, kan het enige tijd duren voordat u daadwerkelijk officieel kunt scheiden. Gedurende deze periode zal een van de grootste beslissingen die u zult nemen het regelen van de voogdij over de kinderen zijn.

In veel gevallen kunnen ouders tot een overeenkomst komen over hoe de voogdijregeling zal werken. In geval van conflicten waarbij de ouders het niet eens kunnen worden, kunnen bemiddelaars helpen een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. In extreme gevallen kan de zaak aan de rechter worden voorgelegd.

Er zijn veel verschillende manieren waarop ouders de voogdij over hun kinderen kunnen verdelen. Het belangrijkste is om een schema te vinden dat de behoeften van de kinderen boven de wensen en verlangens van alle anderen stelt. Er zijn middelen beschikbaar om u te helpen een weg te kiezen die voor u geschikt is. 

Kinderen eerst

Wat uw relatie met uw ex-echtgenoot ook is, u moet het er beiden over eens zijn dat het emotionele en fysieke welzijn van uw kinderen altijd op de eerste plaats moet komen. Dit proces zal al moeilijk genoeg zijn voor uw kinderen zonder dat zij te maken krijgen met ouders die voortdurend ruzie maken.

Er zijn verschillende dingen die u moet vermijden in de omgang met kinderen na een scheiding. Maak nooit ruzie en kleineer uw ex-echtgenoot niet waar de kinderen bij zijn. Als u het moeilijk vindt om vreedzaam te communiceren, zorg er dan voor dat u dit ver weg van het gehoor van uw kinderen doet. 

Gebruik uw kinderen nooit als boodschappers en vraag hen niet om als bemiddelaar op te treden tussen u en de andere ouder. Dit geeft de kinderen het gevoel dat er van hen wordt verwacht dat ze partij kiezen tussen twee mensen van wie ze veel houden. In dezelfde geest moet u uw kind nooit om informatie over de andere ouder vragen. 

Beleefd zijn is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar in het belang van je kinderen is het essentieel dat je je meningsverschillen opzij zet en de wegen kiest die hun belangen het beste dienen, zelfs als dat betekent dat je je trots moet inslikken. Hoewel er geen pasklare oplossingen bestaan, moeten de behoeften van de kinderen boven alles gaan.

Co-ouderschap

Hoewel u niet meer getrouwd bent, bent u nog steeds ouders en dat zult u altijd blijven. Eerst en vooral moet u een open communicatie tot stand brengen over roosters, vakanties en andere relevante informatie. 

Kinderen gedijen op routine en voorspelbaarheid. Houd zoveel mogelijk hun vaste maaltijden, bedtijden en andere schema’s ongewijzigd van uw huis naar het hunne. 

Het kan voor beide ouders verleidelijk zijn om na de scheiding veel toegeeflijker te zijn of hun kinderen te veel te verwennen. Hoewel het belangrijk is om begrip te hebben voor de onrust waarmee uw kinderen worden geconfronteerd, zal het handhaven van regels en discipline hen een veiliger gevoel geven. 

Door in beide huizen consequent te zijn met regels en discipline, weten uw kinderen precies wat er van hen wordt verwacht. Als ze dit gevoel van normaliteit behouden, zullen ze zich beter kunnen aanpassen aan hun nieuwe leven. 

Een ander punt waar u rekening mee moet houden, zijn de feestdagen en wie welke dag de kinderen heeft. Het is het beste om van tevoren een schema op te stellen, zodat er geen verwarring of extra ongerustheid ontstaat. Veel ouders wisselen gewoon van jaar tot jaar.

Met een goede planning is er geen reden waarom uw nieuwe tradities niet net zo speciaal zouden kunnen worden als de oude. 

Het regelen van drukke schema’s voor uw kinderen kan een gedoe zijn, zelfs voor ouders die nog getrouwd zijn. Vooral na een scheiding kan dit lastig zijn. Veel ouders vinden dat het gebruik van een co-ouderschap app kan helpen bij het beheren van communicatie en planning. 

Als je samenwerkt om de kinderen op de eerste plaats te zetten, ondanks je meningsverschillen, geef je je kinderen ook een voorbeeld van hoe je conflicten kunt beheersen en problemen vreedzaam kunt oplossen.

Gedeelde kosten

Ook al woont u niet meer in hetzelfde huis, u zult toch de kosten van de opvoeding van de kinderen moeten delen. Zaken als voeding en onderdak kunnen worden geregeld in de kinderalimentatie, maar er zijn ook andere zaken waarbij u de kosten waarschijnlijk zult moeten delen. 

Zaken als schoenen en kleding zullen een voortdurende kwestie zijn, omdat uw kinderen voortdurend zullen groeien. Op een bepaald moment lagen al hun kleren op één plek. Nu u apart woont, kan het zijn dat u beiden meer kleding nodig heeft, zodat uw kinderen genoeg hebben om aan te trekken.

Activiteiten zoals sport, muzieklessen en de uitrusting die bij deze activiteiten hoort, kunnen aardig oplopen als slechts één ouder betaalt. Bewaar alle bonnetjes van deze uitgaven en spreek regelmatig af hoeveel elke ouder heeft uitgegeven, zodat de kosten gelijk kunnen worden verdeeld. 

Andere zaken zoals doktersbezoeken, orthodontie of andere kosten zullen ook van tevoren besproken moeten worden. Het samenstellen van een kostenbegroting of ouderschapsplan kan helpen om de stress van het communiceren over geld weg te nemen.

Begeleiding

In veel gevallen zullen zowel ouders als kinderen hulp nodig hebben bij het verwerken van alle emoties die bij een scheiding komen kijken. Voor ouders kan dit een nuttige plek zijn om hun frustraties over de scheiding kwijt te kunnen. Een gezonde uitlaatklep voor alle emoties die bij een scheiding komen kijken, kan betekenen dat u uw kinderen door hun verdriet heen kunt loodsen. 

Voor oudere kinderen kan het proces van een echtscheiding een heleboel problemen met zich meebrengen. Het is niet ongewoon dat kinderen zich gaan gedragen of slecht presteren op school. Het kan een goed idee zijn om hen naar een professionele hulpverlener te laten gaan om hen te helpen hun gedachten en gevoelens over de scheiding te verwerken. 

Toekijken hoe hun ouders het proces van het beëindigen van een huwelijk doormaken, kan emoties bij uw kinderen opwekken die ze niet kunnen definiëren of begrijpen. Met de hulp van een therapeut kunt u hen helpen woorden te geven aan wat ze voelen. Wanneer deze emoties gedefinieerd zijn, kunnen ze op een gezonde en productieve manier worden verwerkt. 

Kinderen helpen om te gaan met een echtscheiding is een moeilijk proces, dus het is heel nuttig om advies te vragen.

Zoek onmiddellijk hulp als u ziet dat de problemen bij uw kinderen of uzelf na verloop van tijd verergeren. Als uw kind zich gewelddadig gedraagt of dreigt zichzelf of anderen iets aan te doen, is het van cruciaal belang dat u zo snel mogelijk hulp zoekt.

Hetzelfde geldt voor u. Als de gevoelens van depressie uw vermogen om voor uzelf te zorgen ernstig belemmeren of als u aan zelfmoord begint te denken, neem dan onmiddellijk contact op met een professional. Je hoeft dit seizoen niet alleen door te maken.  

Hulp van buitenaf

Soms gaat een scheiding gepaard met gevoelens van extreme vijandigheid tussen de ouders. Als het onmogelijk is voor de ouders om effectief te communiceren ten behoeve van de kinderen, kan het nodig zijn om een mediator in te schakelen om u te helpen beslissen wat het beste is voor uw kinderen. 

Hoewel dit soort hulp extra kosten met zich meebrengt, kan het de kosten waard zijn om u te helpen een begin te maken met het proces om voor iedereen een nieuwe situatie te creëren. Nadat er wat tijd verstreken is en de wonden geheeld zijn, kun je opnieuw proberen om één op één met elkaar te communiceren. 

Het belangrijkste is dat u uw kinderen beschermt tegen de vijandigheid die tussen u en de andere ouder bestaat. Door hen voorrang te geven op je eigen gevoelens, zul je het trauma en de stress die ze zullen doormaken tot een minimum beperken. 

Zorg goed voor jezelf

Er is een goede reden waarom luchtvaartmaatschappijen zeggen dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voordat je je kinderen helpt. Je kunt nauwelijks van nut voor ze zijn als je zelf moeite hebt om adem te halen. 

Een periode van depressie is volkomen natuurlijk na het einde van een huwelijk. Daarom is het belangrijker dan ooit om aandacht te besteden aan je fysieke en emotionele behoeften. 

Gezond eten, water drinken en voldoende lichaamsbeweging is altijd een goed advies. Deze dingen zijn nog belangrijker wanneer u door een periode van stress gaat. 

Als u de voogdij deelt met uw ex-echtgenoot, kan de tijd zonder uw kinderen een goed moment zijn om u te concentreren op hobby’s en activiteiten die u leuk vindt. Het kan in het begin vreemd aanvoelen om zonder uw kinderen te zijn, maar u kunt die tijd gebruiken om met vrienden te praten, te reizen, te tuinieren, of iets anders te doen waar u al lang zin in had maar nog geen tijd voor had. 

Het is ook heel normaal om je na een scheiding eenzaam te voelen. Dit is een tijd om te zorgen dat u op familie en vrienden kunt rekenen voor steun. 

Zelfs hele kleine dingen zoals een regelmatig gepland uitje met vrienden of een dagelijkse wandeling kunnen uw stemming oppeppen en gevoelens van depressie bestrijden. Als u zich gezond voelt, bent u nog beter in staat om uw kinderen te helpen met hun problemen. 

Echtscheiding met kinderen

Een echtscheiding kan een pijnlijke en traumatische gebeurtenis zijn voor alle betrokkenen. Als het erom gaat uw kinderen op een gezonde manier door dit proces te loodsen, bestaat er niet zoiets als overvoorbereid zijn. 

Er zijn veel hulpmiddelen en apps die u op weg kunnen helpen. Voor hulp bij het plannen en communiceren, kijk eens naar de 2houses app.

In deze periode is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Met de hulp van hulpverleners, bemiddelaars, apps, familie en vrienden, kun je uiteindelijk je weg vinden naar een nieuw normaal leven.

Mijn ouders gaan scheiden. Hoe ga ik daarmee om?

Mijn ouders gaan scheiden

Als het gaat om de relatie tussen echtscheiding en kinderen, kan het uit elkaar gaan van ouders psychologische, emotionele, lichamelijke en academische gevolgen hebben voor kinderen. Als kinderen jong zijn, is het belangrijk dat ouders leren hoe ze een scheiding aan kinderen kunnen uitleggen en hoe ze hun kinderen kunnen helpen ermee om te gaan.

Tieners en volwassenen die gescheiden ouders hebben, kunnen echter zelf op zoek gaan naar informatie over het omgaan met echtscheiding. Voor deze verschillende levensfasen kan het leren omgaan met de echtscheiding van je ouders er een beetje anders uitzien of je nog steeds onder het dak van je ouders woont of dat je al volwassen bent.

In beide gevallen is het echter belangrijk dat je leert hoe je je eigen emoties kunt herkennen, ervaren en waarderen als onderdeel van het genezingsproces. Het is gemakkelijk voor zowel tieners als volwassenen om hun emoties te onderdrukken die voortkomen uit zo’n moeilijke gebeurtenis; dit kan echter een aantal psychologische en fysiologische gevolgen hebben.

Vraag jij je af hoe je om moet gaan met je ouders die gaan scheiden? Laten we eens kijken wat je moet weten.

Omgaan met echtscheiding als tiener

De tienerjaren zijn vaak een tijd van hoge emoties, met zoveel gaande met vrienden, relaties, en school. Veel tieners hebben in die tijd al stress, en als ouders gaan scheiden of er thuis problemen zijn, kan dat nog erger worden.

Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet onthouden als je ouders gaan scheiden.

Het is niet jouw schuld en dat is het ook nooit geweest

Als tiener kan het zien van de relatie tussen je ouders en je ouders een van de moeilijkste dingen zijn die je zult meemaken. Hoewel het een moeilijke tijd kan zijn, wil je nooit vergeten dat het niet jouw schuld is. Relaties kunnen ongelooflijk ingewikkeld zijn, en je ouders gaan uit elkaar vanwege problemen tussen hen en niet vanwege jou.

Het is gemakkelijk om je zorgen te maken over dingen die je wel of niet hebt gedaan en die tot je huidige situatie hebben geleid. Er is echter niets dat jij had kunnen doen om de uitkomst van de relatie van je ouders te veranderen.

Jij bent niet hun boodschapper

Helaas zullen sommige ouders hun kinderen gebruiken als boodschapper om informatie te delen tussen gezinnen. Dit is niet jouw verantwoordelijkheid, en je moet niet in de positie worden geplaatst dat je hun tussenpersoon bent. Het is de verantwoordelijkheid van je ouders om uit te zoeken hoe ze met elkaar kunnen communiceren op een manier waar jij niet bij betrokken bent.

Bevestig je emoties, onderdruk ze niet

Als je hoort dat je ouders gaan scheiden, zijn er veel verschillende emoties die je kunt voelen. Misschien voel je je boos, verward, verdrietig, of misschien voel je je zelfs opgelucht als je ouders altijd ruzie hadden. Hoe je je ook voelt over de situatie, het is absoluut cruciaal dat je je emoties valideert.

Je schuldig voelen over de emotie die je hebt zal niets bereiken en zal alleen maar meer pijn en ongemak voor je veroorzaken. Veel tieners zijn geneigd hun emoties te onderdrukken omdat ze bang zijn dat er iets mis met ze is. Maar jezelf toestaan om je emoties te ervaren en ze te luchten is essentieel voor je geestelijke gezondheid.

Wanneer mensen hun emoties onderdrukken, vinden ze vaak manieren om deze emoties te ventileren. Dit kan leiden tot zaken als overeten of het misbruiken van alcohol of drugs. Dit soort zelfdestructief gedrag maakt de situatie alleen maar erger, en als je merkt dat je op deze manier met je emoties omgaat, is het belangrijk om meteen professionele hulp in te schakelen.

Emoties zullen altijd een deel van het leven zijn. Het is belangrijk dat we leren onze beweging te accepteren, te ervaren en te valideren om een zo gezond mogelijk leven te leiden.

Vind nieuwe manieren om met stress om te gaan

Je hebt misschien nog nooit met zoveel stress te maken gehad als nu, nu je ouders gaan scheiden. Als je in het verleden niet hebt moeten uitzoeken hoe je met stress moet omgaan, voel je je misschien niet goed toegerust voor de situatie die je nu doormaakt.

Er zijn een heleboel verschillende dingen die je kunt doen om met stress om te gaan. Iedereen is anders, en je kunt experimenteren met wat voor jou werkt. Veel mensen vinden echter hobby’s die ze leuk vinden en die hen helpen om moeilijke tijden door te komen.

Hier zijn enkele populaire hobby’s en technieken om met stress om te gaan:

  • Bijhouden van een dagboek
  • Hardlopen
  • Yoga
  • Wandelen
  • Puzzelen
  • Koken
  • Kleuren
  • Breien, haken of quilten
  • Tijd doorbrengen met uw huisdier
  • Sporten
  • Ademhalingsoefeningen
  • Kunstprojecten
  • Met vrienden omgaan

Hoewel je niets kunt veranderen aan het feit dat de scheiding van je ouders stress veroorzaakt in je leven, kun je wel stressmanagementtechnieken toepassen die je helpen ermee om te gaan.

Echtscheiding kan natuurlijk ook voor ouders behoorlijk stressvol zijn. Als je als co-ouder last hebt van angsten, lees dan deze vijf tips die je kunnen helpen er mee om te gaan.

Communiceer met je ouders

Als je ouders gaan scheiden, voel je je misschien niet zo geroepen om je ouders te vertellen hoe je je voelt. Toch is het belangrijk dat je je gevoelens in deze tijd niet voor hen verborgen houdt. Deel met hen wat je emotioneel doormaakt, zodat ze kunnen begrijpen wat de scheiding voor jou betekent.

Je hoeft niet bang te zijn of je te schamen om je ouders te vertellen dat je verdrietig of boos bent over de scheiding. Sommige tieners zijn bang dat hun ouders zich daardoor slecht zullen voelen. Maar je ouders willen weten hoe het met je gaat en het is hun verantwoordelijkheid om er voor je te zijn.

Praat met je goede vrienden

Soms kan het goed zijn om met je naaste vrienden te praten die niet tot je familie behoren. Je beste vrienden willen het beste voor je en willen weten wat er in je leven gebeurt. Als je ouders gaan scheiden, praat dan met je beste vrienden en vertel hen wat je hebt meegemaakt.

Het kan moeilijk zijn om over dit soort dingen te praten, en misschien wil je niet met al je vrienden over de scheiding van je ouders praten. Maar het in vertrouwen nemen van je beste vrienden kan een heel gezonde manier zijn om met je emoties om te gaan en ze te uiten, waardoor je gezonder en gelukkiger blijft en het resultaat van het onderdrukken van emoties wordt voorkomen.

Overweeg met een deskundige te praten

Het kan in het begin vreemd aanvoelen om met een professionele therapeut of counselor te praten. Toch kan het heel nuttig zijn om in deze periode iemand te hebben die naar je luistert en met je praat. Zij kunnen u tips of inzichten geven om u te helpen met uw emoties om te gaan, en u een veilige plek bieden waar u kunt praten over hoe u zich voelt.

Relaties kunnen ingewikkeld zijn, en er zijn dingen die je misschien liever niet aan je ouders of je goede vrienden vertelt. Hoewel het goed is om open en eerlijk te zijn tegen de mensen om je heen, is het zeker begrijpelijk als je aarzelt om helemaal open te zijn over hoe je je voelt. Therapeuten kunnen een geweldig hulpmiddel zijn in dit soort omstandigheden, om je te helpen onderzoeken hoe je je voelt en te beslissen hoe je dat eerlijk kunt communiceren met de mensen in je leven.

Hoe ga je als volwassene om met de echtscheiding van je ouders?

Hoewel het aantal echtscheidingen in de VS daalt, is er een demografische groep waar echtscheidingen toenemen. Verrassend genoeg is deze groep mensen ouder dan 50 jaar.

Vaak aangeduid als “grijze echtscheidingen”, zijn we nu op een punt waar een op de vier mensen die scheiden in de Verenigde Staten tot deze oudere demografische groep behoort.

Er zijn een aantal verschillende factoren die zouden bijdragen aan deze toename van echtscheidingen op oudere leeftijd. Zo is echtscheiding sociaal aanvaardbaarder geworden, zijn vrouwen financieel onafhankelijker geworden en leven mensen langer.

Het is ook gebruikelijk dat ouders wachten met het beëindigen van hun huwelijk totdat hun kinderen het huis hebben verlaten. De gedachte hierachter is dat volwassen kinderen beter in staat zullen zijn om te gaan met het uiteenvallen van de relatie tussen hun ouders. Hoewel dit in sommige opzichten waar kan zijn en het zeker beter voor kinderen kan zijn om een stabiele thuisomgeving te hebben wanneer ze opgroeien, betekent dit niet dat een scheiding niet verwoestend en verwarrend kan zijn voor volwassen kinderen.

Veel volwassen kinderen van wie de ouders gaan scheiden, gaan ervan uit dat het voor hen geen groot probleem hoeft te zijn. Toch is het ook voor hen een grote overgang in het leven, omdat het de structuur van hun gezin voor altijd beïnvloedt. Laten we eens kijken naar een aantal echtscheidingstips voor volwassen kinderen.

Begrijp dat je ervaringen en gevoelens geldig zijn

Iedereen zal een andere ervaring hebben wanneer hun ouders gaan scheiden. Sommige volwassen kinderen zijn misschien opgelucht, blij dat hun ongelukkige ouders eindelijk een punt zetten achter een ongezonde relatie. Maar aan de andere kant kan het verwoestend zijn om je familiestructuur te zien veranderen en het gevoel te hebben dat deze in ontbinding is, wat absoluut een geldige manier is om je te voelen.

Hoe je je ook voelt, het belangrijkste is om je gevoelens en ervaringen te erkennen. Als volwassenen denken we soms dat we weten hoe we ons moeten voelen over bepaalde gebeurtenissen. Onze gevoelens worden echter niet gedicteerd door wat we rationeel denken dat zou moeten gebeuren, en dus is het belangrijk om te herkennen hoe je je eigenlijk voelt versus hoe je denkt dat het meest volwassen en ideaal voor je zou zijn om je te voelen.

Weet dat je niet alleen bent

Zoals eerder vermeld, zijn echtscheidingen tussen volwassenen boven de 50 aan het toenemen. Hoewel dit al dan niet geruststellend kan zijn, kan het helpen om te begrijpen dat je niet alleen bent in deze situatie.

Uit onderzoek rond dit fenomeen blijkt dat ongeveer de helft van de volwassen kinderen van oudere scheidende echtgenoten negatieve ervaringen en gevoelens rapporteert. Tegenstrijdige gevoelens leiden ertoe dat ongeveer de helft van hen zich terugtrekt van hun ouders. Gelukkig verzoenen de meeste van deze vervreemde ouders en kinderen zich binnen ongeveer vijf jaar weer met elkaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Erken je verdriet

Je kunt zoveel dingen verliezen als je ouders gaan scheiden, zelfs als je al volwassen bent en niet meer thuis woont. Het kan zijn dat je uitgebreide familie niet meer intact is, het kan de structuur van je ondersteunende systemen veranderen, en het kan je dromen over toekomstige familiefeesten, rituelen en tradities veranderen.

Het erkennen van je verdriet is een belangrijke stap in dit proces. Je moet je vrij voelen om het feit dat je rouwt om dit verlies met je familie en vrienden te delen. Je moet de tijd krijgen om over dit verlies te rouwen en het te accepteren, zodat je kunt genezen, en door deze behoefte met familie en vrienden te communiceren kun je de ruimte krijgen die je nodig hebt.

Stel grenzen die voor jou werken

Volwassen kinderen van scheidende ouders kunnen zich in het middelpunt van de belangstelling voelen staan als er conflicten of problemen zijn. Als volwassene kun je grenzen stellen die duidelijk maken dat je geen boodschapper, tussenpersoon, therapeut, surrogaat-echtgenoot of een andere ongezonde of onnodige rol wilt spelen.

Als je een relatie met beide ouders wilt hebben, maak dan duidelijk dat je van hen allebei houdt en een gezonde relatie met hen beiden wilt onderhouden. In plaats van ongezonde rollen voor je ouders te vervullen, is het belangrijk dat je erop aandringt dat ze elders de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Je kunt ook vragen dat je ouders hun persoonlijke problemen buiten familie- en feestelijke gebeurtenissen houden. Het is niet nodig dat feestdagen en vieringen tot in het oneindige traumatische gebeurtenissen zijn, en het is belangrijk dat beide ouders kunnen deelnemen aan het gezin zonder dat het over hun persoonlijke schermutselingen gaat.

Als je gaat scheiden, bekijk dan deze vijf tips om je te helpen met de stress om te gaan.

Scheiding en kinderen: Hulpmiddelen vinden om iedereen te helpen

Veel mensen die betrokken zijn bij een echtscheiding of gescheiden ouders hebben, schamen zich misschien of hebben zelfs last van hun emoties en ervaringen. Het is echter absoluut noodzakelijk dat u in deze periode prioriteit geeft aan uw geestelijke gezondheid om u te helpen door deze, begrijpelijkerwijs, zeer moeilijke ervaring heen te komen.

Je hoeft dit niet alleen te doorstaan en moet de hulp inroepen van ondersteunende familie, vrienden en zorgverleners. Er zijn talloze middelen online en elders beschikbaar om u te helpen leren hoe u het beste met een scheiding om kunt gaan.

Als u op zoek bent naar meer bronnen die te maken hebben met echtscheiding en kinderen, bekijk dan de bibliotheek van informatie die beschikbaar is op de 2houses blog.