Mijn ouders gaan scheiden. Hoe ga ik daarmee om?

Als het gaat om de relatie tussen echtscheiding en kinderen, kan het uit elkaar gaan van ouders psychologische, emotionele, lichamelijke en academische gevolgen hebben voor kinderen. Als kinderen jong zijn, is het belangrijk dat ouders leren hoe ze een scheiding aan kinderen kunnen uitleggen en hoe ze hun kinderen kunnen helpen ermee om te gaan.

Tieners en volwassenen die gescheiden ouders hebben, kunnen echter zelf op zoek gaan naar informatie over het omgaan met echtscheiding. Voor deze verschillende levensfasen kan het leren omgaan met de echtscheiding van je ouders er een beetje anders uitzien of je nog steeds onder het dak van je ouders woont of dat je al volwassen bent.

In beide gevallen is het echter belangrijk dat je leert hoe je je eigen emoties kunt herkennen, ervaren en waarderen als onderdeel van het genezingsproces. Het is gemakkelijk voor zowel tieners als volwassenen om hun emoties te onderdrukken die voortkomen uit zo’n moeilijke gebeurtenis; dit kan echter een aantal psychologische en fysiologische gevolgen hebben.

Vraag jij je af hoe je om moet gaan met je ouders die gaan scheiden? Laten we eens kijken wat je moet weten.

Omgaan met echtscheiding als tiener

De tienerjaren zijn vaak een tijd van hoge emoties, met zoveel gaande met vrienden, relaties, en school. Veel tieners hebben in die tijd al stress, en als ouders gaan scheiden of er thuis problemen zijn, kan dat nog erger worden.

Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet onthouden als je ouders gaan scheiden.

Het is niet jouw schuld en dat is het ook nooit geweest

Als tiener kan het zien van de relatie tussen je ouders en je ouders een van de moeilijkste dingen zijn die je zult meemaken. Hoewel het een moeilijke tijd kan zijn, wil je nooit vergeten dat het niet jouw schuld is. Relaties kunnen ongelooflijk ingewikkeld zijn, en je ouders gaan uit elkaar vanwege problemen tussen hen en niet vanwege jou.

Het is gemakkelijk om je zorgen te maken over dingen die je wel of niet hebt gedaan en die tot je huidige situatie hebben geleid. Er is echter niets dat jij had kunnen doen om de uitkomst van de relatie van je ouders te veranderen.

Jij bent niet hun boodschapper

Helaas zullen sommige ouders hun kinderen gebruiken als boodschapper om informatie te delen tussen gezinnen. Dit is niet jouw verantwoordelijkheid, en je moet niet in de positie worden geplaatst dat je hun tussenpersoon bent. Het is de verantwoordelijkheid van je ouders om uit te zoeken hoe ze met elkaar kunnen communiceren op een manier waar jij niet bij betrokken bent.

Bevestig je emoties, onderdruk ze niet

Als je hoort dat je ouders gaan scheiden, zijn er veel verschillende emoties die je kunt voelen. Misschien voel je je boos, verward, verdrietig, of misschien voel je je zelfs opgelucht als je ouders altijd ruzie hadden. Hoe je je ook voelt over de situatie, het is absoluut cruciaal dat je je emoties valideert.

Je schuldig voelen over de emotie die je hebt zal niets bereiken en zal alleen maar meer pijn en ongemak voor je veroorzaken. Veel tieners zijn geneigd hun emoties te onderdrukken omdat ze bang zijn dat er iets mis met ze is. Maar jezelf toestaan om je emoties te ervaren en ze te luchten is essentieel voor je geestelijke gezondheid.

Wanneer mensen hun emoties onderdrukken, vinden ze vaak manieren om deze emoties te ventileren. Dit kan leiden tot zaken als overeten of het misbruiken van alcohol of drugs. Dit soort zelfdestructief gedrag maakt de situatie alleen maar erger, en als je merkt dat je op deze manier met je emoties omgaat, is het belangrijk om meteen professionele hulp in te schakelen.

Emoties zullen altijd een deel van het leven zijn. Het is belangrijk dat we leren onze beweging te accepteren, te ervaren en te valideren om een zo gezond mogelijk leven te leiden.

Vind nieuwe manieren om met stress om te gaan

Je hebt misschien nog nooit met zoveel stress te maken gehad als nu, nu je ouders gaan scheiden. Als je in het verleden niet hebt moeten uitzoeken hoe je met stress moet omgaan, voel je je misschien niet goed toegerust voor de situatie die je nu doormaakt.

Er zijn een heleboel verschillende dingen die je kunt doen om met stress om te gaan. Iedereen is anders, en je kunt experimenteren met wat voor jou werkt. Veel mensen vinden echter hobby’s die ze leuk vinden en die hen helpen om moeilijke tijden door te komen.

Hier zijn enkele populaire hobby’s en technieken om met stress om te gaan:

 • Bijhouden van een dagboek
 • Hardlopen
 • Yoga
 • Wandelen
 • Puzzelen
 • Koken
 • Kleuren
 • Breien, haken of quilten
 • Tijd doorbrengen met uw huisdier
 • Sporten
 • Ademhalingsoefeningen
 • Kunstprojecten
 • Met vrienden omgaan

Hoewel je niets kunt veranderen aan het feit dat de scheiding van je ouders stress veroorzaakt in je leven, kun je wel stressmanagementtechnieken toepassen die je helpen ermee om te gaan.

Echtscheiding kan natuurlijk ook voor ouders behoorlijk stressvol zijn. Als je als co-ouder last hebt van angsten, lees dan deze vijf tips die je kunnen helpen er mee om te gaan.

Communiceer met je ouders

Als je ouders gaan scheiden, voel je je misschien niet zo geroepen om je ouders te vertellen hoe je je voelt. Toch is het belangrijk dat je je gevoelens in deze tijd niet voor hen verborgen houdt. Deel met hen wat je emotioneel doormaakt, zodat ze kunnen begrijpen wat de scheiding voor jou betekent.

Je hoeft niet bang te zijn of je te schamen om je ouders te vertellen dat je verdrietig of boos bent over de scheiding. Sommige tieners zijn bang dat hun ouders zich daardoor slecht zullen voelen. Maar je ouders willen weten hoe het met je gaat en het is hun verantwoordelijkheid om er voor je te zijn.

Praat met je goede vrienden

Soms kan het goed zijn om met je naaste vrienden te praten die niet tot je familie behoren. Je beste vrienden willen het beste voor je en willen weten wat er in je leven gebeurt. Als je ouders gaan scheiden, praat dan met je beste vrienden en vertel hen wat je hebt meegemaakt.

Het kan moeilijk zijn om over dit soort dingen te praten, en misschien wil je niet met al je vrienden over de scheiding van je ouders praten. Maar het in vertrouwen nemen van je beste vrienden kan een heel gezonde manier zijn om met je emoties om te gaan en ze te uiten, waardoor je gezonder en gelukkiger blijft en het resultaat van het onderdrukken van emoties wordt voorkomen.

Overweeg met een deskundige te praten

Het kan in het begin vreemd aanvoelen om met een professionele therapeut of counselor te praten. Toch kan het heel nuttig zijn om in deze periode iemand te hebben die naar je luistert en met je praat. Zij kunnen u tips of inzichten geven om u te helpen met uw emoties om te gaan, en u een veilige plek bieden waar u kunt praten over hoe u zich voelt.

Relaties kunnen ingewikkeld zijn, en er zijn dingen die je misschien liever niet aan je ouders of je goede vrienden vertelt. Hoewel het goed is om open en eerlijk te zijn tegen de mensen om je heen, is het zeker begrijpelijk als je aarzelt om helemaal open te zijn over hoe je je voelt. Therapeuten kunnen een geweldig hulpmiddel zijn in dit soort omstandigheden, om je te helpen onderzoeken hoe je je voelt en te beslissen hoe je dat eerlijk kunt communiceren met de mensen in je leven.

Hoe ga je als volwassene om met de echtscheiding van je ouders?

Hoewel het aantal echtscheidingen in de VS daalt, is er een demografische groep waar echtscheidingen toenemen. Verrassend genoeg is deze groep mensen ouder dan 50 jaar.

Vaak aangeduid als “grijze echtscheidingen”, zijn we nu op een punt waar een op de vier mensen die scheiden in de Verenigde Staten tot deze oudere demografische groep behoort.

Er zijn een aantal verschillende factoren die zouden bijdragen aan deze toename van echtscheidingen op oudere leeftijd. Zo is echtscheiding sociaal aanvaardbaarder geworden, zijn vrouwen financieel onafhankelijker geworden en leven mensen langer.

Het is ook gebruikelijk dat ouders wachten met het beëindigen van hun huwelijk totdat hun kinderen het huis hebben verlaten. De gedachte hierachter is dat volwassen kinderen beter in staat zullen zijn om te gaan met het uiteenvallen van de relatie tussen hun ouders. Hoewel dit in sommige opzichten waar kan zijn en het zeker beter voor kinderen kan zijn om een stabiele thuisomgeving te hebben wanneer ze opgroeien, betekent dit niet dat een scheiding niet verwoestend en verwarrend kan zijn voor volwassen kinderen.

Veel volwassen kinderen van wie de ouders gaan scheiden, gaan ervan uit dat het voor hen geen groot probleem hoeft te zijn. Toch is het ook voor hen een grote overgang in het leven, omdat het de structuur van hun gezin voor altijd beïnvloedt. Laten we eens kijken naar een aantal echtscheidingstips voor volwassen kinderen.

Begrijp dat je ervaringen en gevoelens geldig zijn

Iedereen zal een andere ervaring hebben wanneer hun ouders gaan scheiden. Sommige volwassen kinderen zijn misschien opgelucht, blij dat hun ongelukkige ouders eindelijk een punt zetten achter een ongezonde relatie. Maar aan de andere kant kan het verwoestend zijn om je familiestructuur te zien veranderen en het gevoel te hebben dat deze in ontbinding is, wat absoluut een geldige manier is om je te voelen.

Hoe je je ook voelt, het belangrijkste is om je gevoelens en ervaringen te erkennen. Als volwassenen denken we soms dat we weten hoe we ons moeten voelen over bepaalde gebeurtenissen. Onze gevoelens worden echter niet gedicteerd door wat we rationeel denken dat zou moeten gebeuren, en dus is het belangrijk om te herkennen hoe je je eigenlijk voelt versus hoe je denkt dat het meest volwassen en ideaal voor je zou zijn om je te voelen.

Weet dat je niet alleen bent

Zoals eerder vermeld, zijn echtscheidingen tussen volwassenen boven de 50 aan het toenemen. Hoewel dit al dan niet geruststellend kan zijn, kan het helpen om te begrijpen dat je niet alleen bent in deze situatie.

Uit onderzoek rond dit fenomeen blijkt dat ongeveer de helft van de volwassen kinderen van oudere scheidende echtgenoten negatieve ervaringen en gevoelens rapporteert. Tegenstrijdige gevoelens leiden ertoe dat ongeveer de helft van hen zich terugtrekt van hun ouders. Gelukkig verzoenen de meeste van deze vervreemde ouders en kinderen zich binnen ongeveer vijf jaar weer met elkaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Erken je verdriet

Je kunt zoveel dingen verliezen als je ouders gaan scheiden, zelfs als je al volwassen bent en niet meer thuis woont. Het kan zijn dat je uitgebreide familie niet meer intact is, het kan de structuur van je ondersteunende systemen veranderen, en het kan je dromen over toekomstige familiefeesten, rituelen en tradities veranderen.

Het erkennen van je verdriet is een belangrijke stap in dit proces. Je moet je vrij voelen om het feit dat je rouwt om dit verlies met je familie en vrienden te delen. Je moet de tijd krijgen om over dit verlies te rouwen en het te accepteren, zodat je kunt genezen, en door deze behoefte met familie en vrienden te communiceren kun je de ruimte krijgen die je nodig hebt.

Stel grenzen die voor jou werken

Volwassen kinderen van scheidende ouders kunnen zich in het middelpunt van de belangstelling voelen staan als er conflicten of problemen zijn. Als volwassene kun je grenzen stellen die duidelijk maken dat je geen boodschapper, tussenpersoon, therapeut, surrogaat-echtgenoot of een andere ongezonde of onnodige rol wilt spelen.

Als je een relatie met beide ouders wilt hebben, maak dan duidelijk dat je van hen allebei houdt en een gezonde relatie met hen beiden wilt onderhouden. In plaats van ongezonde rollen voor je ouders te vervullen, is het belangrijk dat je erop aandringt dat ze elders de hulp krijgen die ze nodig hebben.

Je kunt ook vragen dat je ouders hun persoonlijke problemen buiten familie- en feestelijke gebeurtenissen houden. Het is niet nodig dat feestdagen en vieringen tot in het oneindige traumatische gebeurtenissen zijn, en het is belangrijk dat beide ouders kunnen deelnemen aan het gezin zonder dat het over hun persoonlijke schermutselingen gaat.

Als je gaat scheiden, bekijk dan deze vijf tips om je te helpen met de stress om te gaan.

Scheiding en kinderen: Hulpmiddelen vinden om iedereen te helpen

Veel mensen die betrokken zijn bij een echtscheiding of gescheiden ouders hebben, schamen zich misschien of hebben zelfs last van hun emoties en ervaringen. Het is echter absoluut noodzakelijk dat u in deze periode prioriteit geeft aan uw geestelijke gezondheid om u te helpen door deze, begrijpelijkerwijs, zeer moeilijke ervaring heen te komen.

Je hoeft dit niet alleen te doorstaan en moet de hulp inroepen van ondersteunende familie, vrienden en zorgverleners. Er zijn talloze middelen online en elders beschikbaar om u te helpen leren hoe u het beste met een scheiding om kunt gaan.

Als u op zoek bent naar meer bronnen die te maken hebben met echtscheiding en kinderen, bekijk dan de bibliotheek van informatie die beschikbaar is op de 2houses blog.