Scheiden met kinderen: Scheiden met kinderen: Niet één maat voor alles

Echtscheiding is ontegenzeggelijk moeilijk, maar wanneer er kinderen bij betrokken zijn wordt het oneindig veel complexer en stressvoller. Wanneer u kinderen heeft, zult u nog vele jaren na de echtscheiding met uw ex-echtgenoot moeten communiceren. Hoewel elke echtscheiding anders is, is het belangrijk om in het algemeen te weten wat u kunt verwachten bij een echtscheiding met kinderen. 

Scheiding en echtscheiding kunnen voor alle betrokkenen veel onbegonnen werk met zich meebrengen. Door van tevoren informatie in te winnen, kunt u de pijn in ieder geval enigszins verzachten. Hier zijn enkele dingen om te overwegen wanneer u deze weg inslaat.

Het nieuws brengen

Uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden is geen gemakkelijke taak. De beste manier om het nieuws van uw scheiding aan uw kinderen te vertellen is door eerlijk en direct te zijn. 

Als u eenmaal besloten heeft om te gaan scheiden, moeten uw kinderen de eersten zijn die het weten. Hoezeer u familie en vrienden ook vertrouwt, u wilt niet het risico lopen dat uw kinderen het nieuws van uw scheiding van iemand anders dan van u te weten komen.

Maak een tijd vrij waarop u met uw kinderen kunt gaan zitten zonder afleiding en op een plek waar uw kinderen zich het prettigst voelen. Het lijkt misschien een goed idee om dit nieuws te delen wanneer uw kinderen genieten van een leuke gebeurtenis of tijdens een vakantie om hen af te leiden, maar dit is niet het geval. U wilt niet dat ze die gebeurtenissen associëren met het trauma van uw scheiding.

Houd het eenvoudig. Het is niet nodig om op alle lelijke details in te gaan. Het belangrijkste om over te brengen is dat deze beslissing geen invloed zal hebben op hoeveel u van uw kinderen houdt en voor ze zorgt. Zij moeten weten wat er anders zal worden in hun leven en wat hetzelfde zal blijven. 

Horen dat je ouders niet langer onder hetzelfde dak zullen wonen, is een traumatische en levensveranderende ervaring voor kinderen. Het is belangrijk dat je hen verzekert dat je van hen houdt, wat er ook gebeurt.  Bespreek alles van tevoren met de andere ouder, zodat je goed geïnformeerd bent en een plan hebt als het tijd is om het je kinderen te vertellen.

Het proces

Als u eenmaal heeft besloten om van uw echtgenoot of echtgenote te scheiden, kan het enige tijd duren voordat u daadwerkelijk officieel kunt scheiden. Gedurende deze periode zal een van de grootste beslissingen die u zult nemen het regelen van de voogdij over de kinderen zijn.

In veel gevallen kunnen ouders tot een overeenkomst komen over hoe de voogdijregeling zal werken. In geval van conflicten waarbij de ouders het niet eens kunnen worden, kunnen bemiddelaars helpen een oplossing te vinden die voor iedereen werkt. In extreme gevallen kan de zaak aan de rechter worden voorgelegd.

Er zijn veel verschillende manieren waarop ouders de voogdij over hun kinderen kunnen verdelen. Het belangrijkste is om een schema te vinden dat de behoeften van de kinderen boven de wensen en verlangens van alle anderen stelt. Er zijn middelen beschikbaar om u te helpen een weg te kiezen die voor u geschikt is. 

Kinderen eerst

Wat uw relatie met uw ex-echtgenoot ook is, u moet het er beiden over eens zijn dat het emotionele en fysieke welzijn van uw kinderen altijd op de eerste plaats moet komen. Dit proces zal al moeilijk genoeg zijn voor uw kinderen zonder dat zij te maken krijgen met ouders die voortdurend ruzie maken.

Er zijn verschillende dingen die u moet vermijden in de omgang met kinderen na een scheiding. Maak nooit ruzie en kleineer uw ex-echtgenoot niet waar de kinderen bij zijn. Als u het moeilijk vindt om vreedzaam te communiceren, zorg er dan voor dat u dit ver weg van het gehoor van uw kinderen doet. 

Gebruik uw kinderen nooit als boodschappers en vraag hen niet om als bemiddelaar op te treden tussen u en de andere ouder. Dit geeft de kinderen het gevoel dat er van hen wordt verwacht dat ze partij kiezen tussen twee mensen van wie ze veel houden. In dezelfde geest moet u uw kind nooit om informatie over de andere ouder vragen. 

Beleefd zijn is misschien wel het laatste waar je zin in hebt, maar in het belang van je kinderen is het essentieel dat je je meningsverschillen opzij zet en de wegen kiest die hun belangen het beste dienen, zelfs als dat betekent dat je je trots moet inslikken. Hoewel er geen pasklare oplossingen bestaan, moeten de behoeften van de kinderen boven alles gaan.

Co-ouderschap

Hoewel u niet meer getrouwd bent, bent u nog steeds ouders en dat zult u altijd blijven. Eerst en vooral moet u een open communicatie tot stand brengen over roosters, vakanties en andere relevante informatie. 

Kinderen gedijen op routine en voorspelbaarheid. Houd zoveel mogelijk hun vaste maaltijden, bedtijden en andere schema’s ongewijzigd van uw huis naar het hunne. 

Het kan voor beide ouders verleidelijk zijn om na de scheiding veel toegeeflijker te zijn of hun kinderen te veel te verwennen. Hoewel het belangrijk is om begrip te hebben voor de onrust waarmee uw kinderen worden geconfronteerd, zal het handhaven van regels en discipline hen een veiliger gevoel geven. 

Door in beide huizen consequent te zijn met regels en discipline, weten uw kinderen precies wat er van hen wordt verwacht. Als ze dit gevoel van normaliteit behouden, zullen ze zich beter kunnen aanpassen aan hun nieuwe leven. 

Een ander punt waar u rekening mee moet houden, zijn de feestdagen en wie welke dag de kinderen heeft. Het is het beste om van tevoren een schema op te stellen, zodat er geen verwarring of extra ongerustheid ontstaat. Veel ouders wisselen gewoon van jaar tot jaar.

Met een goede planning is er geen reden waarom uw nieuwe tradities niet net zo speciaal zouden kunnen worden als de oude. 

Het regelen van drukke schema’s voor uw kinderen kan een gedoe zijn, zelfs voor ouders die nog getrouwd zijn. Vooral na een scheiding kan dit lastig zijn. Veel ouders vinden dat het gebruik van een co-ouderschap app kan helpen bij het beheren van communicatie en planning. 

Als je samenwerkt om de kinderen op de eerste plaats te zetten, ondanks je meningsverschillen, geef je je kinderen ook een voorbeeld van hoe je conflicten kunt beheersen en problemen vreedzaam kunt oplossen.

Gedeelde kosten

Ook al woont u niet meer in hetzelfde huis, u zult toch de kosten van de opvoeding van de kinderen moeten delen. Zaken als voeding en onderdak kunnen worden geregeld in de kinderalimentatie, maar er zijn ook andere zaken waarbij u de kosten waarschijnlijk zult moeten delen. 

Zaken als schoenen en kleding zullen een voortdurende kwestie zijn, omdat uw kinderen voortdurend zullen groeien. Op een bepaald moment lagen al hun kleren op één plek. Nu u apart woont, kan het zijn dat u beiden meer kleding nodig heeft, zodat uw kinderen genoeg hebben om aan te trekken.

Activiteiten zoals sport, muzieklessen en de uitrusting die bij deze activiteiten hoort, kunnen aardig oplopen als slechts één ouder betaalt. Bewaar alle bonnetjes van deze uitgaven en spreek regelmatig af hoeveel elke ouder heeft uitgegeven, zodat de kosten gelijk kunnen worden verdeeld. 

Andere zaken zoals doktersbezoeken, orthodontie of andere kosten zullen ook van tevoren besproken moeten worden. Het samenstellen van een kostenbegroting of ouderschapsplan kan helpen om de stress van het communiceren over geld weg te nemen.

Begeleiding

In veel gevallen zullen zowel ouders als kinderen hulp nodig hebben bij het verwerken van alle emoties die bij een scheiding komen kijken. Voor ouders kan dit een nuttige plek zijn om hun frustraties over de scheiding kwijt te kunnen. Een gezonde uitlaatklep voor alle emoties die bij een scheiding komen kijken, kan betekenen dat u uw kinderen door hun verdriet heen kunt loodsen. 

Voor oudere kinderen kan het proces van een echtscheiding een heleboel problemen met zich meebrengen. Het is niet ongewoon dat kinderen zich gaan gedragen of slecht presteren op school. Het kan een goed idee zijn om hen naar een professionele hulpverlener te laten gaan om hen te helpen hun gedachten en gevoelens over de scheiding te verwerken. 

Toekijken hoe hun ouders het proces van het beëindigen van een huwelijk doormaken, kan emoties bij uw kinderen opwekken die ze niet kunnen definiëren of begrijpen. Met de hulp van een therapeut kunt u hen helpen woorden te geven aan wat ze voelen. Wanneer deze emoties gedefinieerd zijn, kunnen ze op een gezonde en productieve manier worden verwerkt. 

Kinderen helpen om te gaan met een echtscheiding is een moeilijk proces, dus het is heel nuttig om advies te vragen.

Zoek onmiddellijk hulp als u ziet dat de problemen bij uw kinderen of uzelf na verloop van tijd verergeren. Als uw kind zich gewelddadig gedraagt of dreigt zichzelf of anderen iets aan te doen, is het van cruciaal belang dat u zo snel mogelijk hulp zoekt.

Hetzelfde geldt voor u. Als de gevoelens van depressie uw vermogen om voor uzelf te zorgen ernstig belemmeren of als u aan zelfmoord begint te denken, neem dan onmiddellijk contact op met een professional. Je hoeft dit seizoen niet alleen door te maken.  

Hulp van buitenaf

Soms gaat een scheiding gepaard met gevoelens van extreme vijandigheid tussen de ouders. Als het onmogelijk is voor de ouders om effectief te communiceren ten behoeve van de kinderen, kan het nodig zijn om een mediator in te schakelen om u te helpen beslissen wat het beste is voor uw kinderen. 

Hoewel dit soort hulp extra kosten met zich meebrengt, kan het de kosten waard zijn om u te helpen een begin te maken met het proces om voor iedereen een nieuwe situatie te creëren. Nadat er wat tijd verstreken is en de wonden geheeld zijn, kun je opnieuw proberen om één op één met elkaar te communiceren. 

Het belangrijkste is dat u uw kinderen beschermt tegen de vijandigheid die tussen u en de andere ouder bestaat. Door hen voorrang te geven op je eigen gevoelens, zul je het trauma en de stress die ze zullen doormaken tot een minimum beperken. 

Zorg goed voor jezelf

Er is een goede reden waarom luchtvaartmaatschappijen zeggen dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten voordat je je kinderen helpt. Je kunt nauwelijks van nut voor ze zijn als je zelf moeite hebt om adem te halen. 

Een periode van depressie is volkomen natuurlijk na het einde van een huwelijk. Daarom is het belangrijker dan ooit om aandacht te besteden aan je fysieke en emotionele behoeften. 

Gezond eten, water drinken en voldoende lichaamsbeweging is altijd een goed advies. Deze dingen zijn nog belangrijker wanneer u door een periode van stress gaat. 

Als u de voogdij deelt met uw ex-echtgenoot, kan de tijd zonder uw kinderen een goed moment zijn om u te concentreren op hobby’s en activiteiten die u leuk vindt. Het kan in het begin vreemd aanvoelen om zonder uw kinderen te zijn, maar u kunt die tijd gebruiken om met vrienden te praten, te reizen, te tuinieren, of iets anders te doen waar u al lang zin in had maar nog geen tijd voor had. 

Het is ook heel normaal om je na een scheiding eenzaam te voelen. Dit is een tijd om te zorgen dat u op familie en vrienden kunt rekenen voor steun. 

Zelfs hele kleine dingen zoals een regelmatig gepland uitje met vrienden of een dagelijkse wandeling kunnen uw stemming oppeppen en gevoelens van depressie bestrijden. Als u zich gezond voelt, bent u nog beter in staat om uw kinderen te helpen met hun problemen. 

Echtscheiding met kinderen

Een echtscheiding kan een pijnlijke en traumatische gebeurtenis zijn voor alle betrokkenen. Als het erom gaat uw kinderen op een gezonde manier door dit proces te loodsen, bestaat er niet zoiets als overvoorbereid zijn. 

Er zijn veel hulpmiddelen en apps die u op weg kunnen helpen. Voor hulp bij het plannen en communiceren, kijk eens naar de 2houses app.

In deze periode is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat. Met de hulp van hulpverleners, bemiddelaars, apps, familie en vrienden, kun je uiteindelijk je weg vinden naar een nieuw normaal leven.