Angstige Co-ouder? 5 tips om met je angst om te gaan

Het gezin is een van de essentiële onderdelen van je leven en de enige bron van motivatie. Door interpersoonlijke conflicten kan het nodig zijn om de banden met je partner te verbreken en verder te gaan. Maar de co-ouderschap verantwoordelijkheden kunnen een hindernis vormen op het pad van verder gaan en het beter doen. Terwijl u uw kind een goede opvoeding en de grootst mogelijke zorg verschuldigd bent, kan het dragen van een interactie met uw ex aanvoelen als een nachtmerrie. Met de juiste tips en passende maatregelen kun je de angst overwinnen die het af en toe praten met je ex met zich meebrengt.

Hier zijn de tips voor het omgaan met uw angst tijdens het co-ouderschap en de zorg voor uw kind.

1.  Identificeer uw prikkels

Een van de belangrijkste oorzaken van angst is de veelvuldige prikkels waarmee je wordt geconfronteerd na een ontmoeting met je ex-partner. Het kan van alles zijn, variërend van een gebeurtenis of een situatie, waardoor je impulsief reageert. Ook het identificeren van de mogelijke prikkels kan de naweeën minimaliseren en je angst verlichten. Daag je gedachten uit en probeer het gevoel te overwinnen om de angstige gedachten te verslaan. Op het moment dat u uw hart voelt tekeergaan, doe dan ademhalingsoefeningen om uw zenuwen te kalmeren. Dergelijke maatregelen kunnen u helpen de prikkels aan te pakken zonder toe te geven aan de negatieve gedachten.

Na verloop van tijd zal uw geest waarschijnlijk niet meer reageren op de prikkels en de paniekaanvallen beteugelen. Als communicatie met je ex voor een lange tijd leed veroorzaakt, kun je de broodnodige grenzen stellen.

2.  Breek het gesprek zo snel mogelijk af

De eerste dagen van je scheiding kunnen behoorlijk kwetsbaar en uitdagend zijn. In deze periode moet je de communicatie op verschillende manieren minimaliseren om verder te kunnen. Co-ouderschap staat je niet toe om de banden volledig te verbreken en helemaal te stoppen met praten. Maar je kunt het bij korte gesprekjes houden en de zaken bespreken zonder van het gespreksonderwerp af te wijken. Probeer je emoties onder controle te houden en een stapje terug te doen voordat je toegeeft aan de hitte van het moment. U kunt ook andere manieren van communicatie proberen, zoals e-mails of sms’jes. Het geeft u voldoende tijd om na te denken, te verwerken en op de juiste manier te reageren.

Zulke kleine maatregelen kunnen u helpen de angst aan te pakken en met de prikkels om te gaan. Bovendien vermindert het de kans dat je kind dingen hoort die het nu nog niet mag horen. Zorg ervoor dat je de communicatie beperkt en je aan de vastgestelde grenzen houdt om angst te voorkomen. Als de angst je leven overneemt, kun je je toevlucht nemen tot de rode Maleisische kratom om de stemming te verheffen.

3.  Wees flexibel

Co-ouderschap zit vol met onverwachte plannen en nooit eindigende compromissen tussen jou en je partner. Je moet flexibel blijven voor veranderingen in plannen en onvoorziene vertragingen. Probeer ook de tijdstippen met je ex-partner op een effectieve manier te regelen. Terwijl uw ex met Nieuwjaar bij de baby kan blijven, kunt u uw kind houden voor het kerstdiner. Dergelijke compromissen helpen het co-ouderschap in goede banen te leiden en zorgen ervoor dat u voldoende tijd met uw kind kunt doorbrengen. En niet te vergeten, het kan helpen om de financiële en emotionele behoeften van je kind te beheren.

Verwacht altijd het onverwachte en haal het meeste uit de weinige tijd die u met uw baby krijgt. Preek om de beste manieren te vinden die helpen bij het vormen van de toekomst van uw kind en zorgen voor een evenwichtige opvoeding.

4.  Zoek professionele begeleiding

Echtscheiding en co-ouderschap kunnen uitputtend zijn voor zowel je lichaam als je geest. Daardoor kun je vaker dan voorheen last krijgen van angst en een burn-out. Mocht de situatie uit de hand lopen, aarzel dan niet om professionele psychiatrische hulp te zoeken. Je kunt een huwelijkscoach raadplegen om je problemen te bespreken en je hart te luchten. Probeer kalm en rustig te blijven, zowel tegenover je kind als tegenover je ex-partner. In plaats daarvan kunt u uw hart luchten met de psycholoog en de nodige steun zoeken.

Uw huwelijkscoach zal u begeleiden in het hele proces en u helpen om de prikkels weg te nemen. Op die manier kunt u de controle nemen over uw persoonlijke leven en de verantwoordelijkheden als co-ouder. Vergeet niet om een dag vrij te vragen van de taken als de last te veel wordt om te verwerken.

5.  Probeer rekening te houden met het perspectief van je kind

Het verbreken van de relatie kan aanvoelen als een groot trauma en een gevoel van haat oproepen jegens je ex-partner. Maar je moet proberen de negatieve gevoelens los te laten en de situatie vanuit het perspectief van je kind te bekijken. Voor een gezonde opvoeding is de steun van beide ouders in alle opzichten nodig. Je kind heeft je ex dus net zo hard nodig als jijzelf in het opgroeiproces. Empathie tonen aan je kind kan een goede manier zijn om de negatieve gevoelens tegenover je ex te overwinnen. Ook kan het de prikkels verlichten en je helpen een verantwoordelijke co-ouder voor je kleintje te zijn.

Slotgedachten

Angst en stress zijn onvermijdelijk tijdens de co-ouderschap dagen als gevolg van de communicatie met uw ex-partner. Maar je kunt de prikkels verlichten en de verantwoordelijkheid beheren met eenvoudige tips en trucs. Probeer de situaties of discussies te identificeren die de angstaanvallen prikkelen. Ook kun je grenzen stellen en een paar manieren van communiceren bepalen om onnodige ruzies te voorkomen. Misschien wilt u professionele hulp zoeken en flexibel zijn met uw schema. Bekijk de situatie vanuit het perspectief van je kind en realiseer je dat het kind beide ouders nodig heeft tijdens de groeifase. Zulke maatregelen en realisaties kunnen je helpen om het co-ouderschap als een volwassen ouder aan te pakken.